Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Mazliet no saldējuma vēstures

Mēs visi priecājamies par jauko laiku, kas beidzot ir ārā. Un līdz ar silto laiku nāk arī vēlme pēc kāda vēsa našķa, pēc kaut kā auksta un atspirdzinoša - saldējuma. Tomēr kam mums jābūt pateicīgiem par šo gardumu?

Persijas Impērijā cilvēki pārlēja vīnogu sulu pār savāktu sniegu bļodā un ēda to kā gardumu. To izmantoja, kad vien laika apstākļi bija karsti. Vai nu sniegu krāja aukstumu glabājošos pazemes kambaros, vai arī paņēma no augstākajām kalnu virsotnēm. 400. g. p.m.ē. persieši gāja tālāk un izgudroja speciālu auksto ēdienu, gatavotu no rožūdens un nūdelēm, ko pasniedza augstdzimušajiem vasarās. Ledus tika miksēts ar safrānu, augļiem un citām garšvielām.

Civilizācijas ir pasniegušas ledu, kā augstu gardumu jau tūkstošiem gadu. Ķīnā apmēram 200 g. p.m.ē. izmantoja pienu un rīsus, kopā ar ledu.

Arābi bija pirmie, kas izmantoja pienu, kā galveno sastāvdaļu šajā gardumā, saldinot to drīzāk ar cukuru, nekā augļu sulu. Apmēram 10. gs. saldējums bija plaši izplatījies. Arābu versija par to bija piens vai krējums un bieži kāds jogurts , līdzīgi kā Senās Grieķijas receptēs, tikai tām bija vēl rožūdens, žāvēti augļi un rieksti.
62. g. m.ē. romiešu imperators Nero sūtīja vergus uz Apenīnu kalniem, lai tie savāc sniegu, ko jaukt ar medu un riekstiem.

Mazliet vēlāk Ķīnā izgudroja ierīci, ar ko taisīt saldējumu. To glabāja kā noslēpumu, līdz ieradās Marko Polo un šīs ierīces aizveda uz Itāliju.

Tomēr šie apgalvojumi nav pavisam droši, jo pirmā dokumentētā saldējuma recepte ir 1674. gadā Francijā.
20. gs. saldējuma attīstība strauji attīstījās, radot aizvien jaunas šķirnes, garšas, produkcijas un jaunus veikaliņus.



Gelato

Gelato ir ne pārāk sens Itāļu aukstais deserts. Ļoti līdzīgs saldējumam, tikai ar mazāku tauku saturu, bet mazliet augstāku cukura daudzumu. Tajā izmanto pienu, dažādus cukurus un augļus. Krējumu parasti gan neizmanto. Gatavošanas process ir diezgan karsts. Masu uzsilda līdz 90 grādiem. Un tad uz pāris stundām liek pasterizēties. Tas palīdz masai būt daudz maigākai.



Maigais saldējums

To parasti ražo -4 grādos, kas ir siltāk nekā parastos saldējumus. Augstāka temperatūra ļauj pievienot vairāk garšvielas. Šie maigie saldējumi satur gaisu. Jo produktā ir vairāk gaisa, jo tas ir maigāks, gaisīgāks, krēmīgāks un izskatās gaišāks, bet tas nevar būt vairāk par 50%, savādāk saldējums pazaudē garšu. Šos saldējumus ir ātri jāsasaldē, lai izvairītos no kristalizācijas.



Saldēts jogurts

Tas ir saldēts deserts, kas ir mazliet asāks nekā parasts saldējums, toties satur mazāk tauku. Tas radās Anglijā 1970 gadā.



Saldēts olu krēms

Ir līdzīgs saldējumam, tikai krējuma vai piena vietā tiek izmantotas olas.